Jídlo v Římě

Italská kuchyně? To je slunce a moře na talíři

Kdybychom chtěli sepsat recepty na všechna skvělá italská jídla, vznikla by hustě popsaná bichle. A hned bychom museli začít pracovat na druhém dílu. Snadněji by se nám pracovalo v Římě. Stačilo by obcházet místní restaurace a nahlédnout v římské domácnosti pod pokličku.

Každý italský region chutná jinak - na severu vám budou krájet na prkénko vepřový špek a u moře vám naservírují mořskou potvoru. V Římě ochutnáte z každého regionu to nej, pokud budete mít štěstí. Ale mohl by to být dobrý "vývar", co říkáte?

Zkuste na chvíli zapomenout, jak se italská kuchyně prezentuje u nás. Pravé italské dobroty bez kvalitních surovin neuvaříte. Rajče musí být skutečně červené a voňavé, ryba čerstvá a pasta domácí.

Jídlo na ulici? Zmrzlina... a pak zemřít!

Nabídka restaurací v Římě je neskutečně široká. Doporučujeme vyhnout se hlavním třídám, ceny jsou poměrně vysoké a kvalita by vás mohla zklamat.

Pokud máte hlad, můžete ho zahnat kouskem pizzy, nebo plněným sendvičem panino (panini) v pouličním občerstvení. Cena se pohybuje od tří do pěti eur. Musíte ale ochutnat zmrzlinu, pravé italské gelato. V Itálii většinou neplatíte za kopečky, ale podle velikosti kornoutu, ceny začínají od eura a padesáti centů.

V restauraci si dejte víno a chléb namočte v báječném oleji

Vybírat si můžete mezi různými typy – pizzeria, trattoria, osteria nebo ristorante. Můžete se spolehnout, v Itálii snad nenajdete pizzerii, kde by neuměli připravit pizzu, která je z říše snů. Přijemným bonusem je levné víno. Cena pizzy se pohybuje od 5 eur za Margheritu, která obsahuje jen rajčata, bazalku a mozzarellu, ale stejně je vynikající. Zkuste navštívit Pizzerii Aquilla2, najdete ji na periferii na Via Prenestina 182. V nabídce má třeba pizzu s gorgonzolou a krevetami nebo houbami. 

Na česká kolínka z pytlíku zapoměňte, v Itálii si musíte dát alespoň jednou pastu. Nedivte se, pokud vám těstoviny budou nabízet i jako předkrm, v menší porci si těstoviny dejte. Budou uvařené al dente a číšník nebo servírka vám k porci přinesou i jemně nastrouhaný parmazán, kterým si je můžete posypat. Větší porce se podává jako hlavní jídlo v nejrůznějších variantách. Zkuste navštívit osterii Le Mani in Pasta na Via dei Genovesi 37. Ale víc než těstoviny vás v nabídce možná zaujmou čerstvé ryby.    

Stejně tak doporučujeme ochutnat italské risotto, které se připravuje ze speciální rýže. Zkuste třeba risotto con funghi – risotto s houbami. Podle jednoho turistického průvodce připravují v Pietro Valentini Ristorante na Via dei Pianellari nejlepší risotto ve městě. Vyzkoušejte a zhodnoťte zdejší risotto sami!